Hampshire Down is in dit land niet zo goed gekend. Dit unieke schapenras heeft nochtans zowel voor de amateur als voor de professionele fokker veel te bieden. Wij willen  aan die gekendheid iets doen en deze publicatie is daar een eerste aanzet toe.

Voor de amateurfokker-dierenliefhebber met wat beschikbare ruimte zijn het ideale dieren. Het ras werd rond 1850 gevormd met als kenmerk o.a. zijn weerstandsvermogen tegen het barre weer dat heerst in de heuvels (Downs) van het Engelse graafschap Hampshire. Daardoor kunnen de dieren, met een minimum aan beschutting, in ons Belgisch weertje overwinteren. Een alerte liefhebber merkt bovendien zeer snel wanneer het dier niet in conditie is en het kwaaltje is zo verholpen.

7.jpg (7505 bytes)Bovenal zijn het zeer mooie, grote en ranke dieren met een rustig en vriendelijk karakter. De rammen worden zeer tam, vooral wanneer ze van baasje af en toe iets toegestopt krijgen waar dan ook niet mee mag worden overdreven anders worden ze te dik.

Wil je fokken, dan ook zijn het ideale dieren. Al te veel wordt in de fokkerij gekweekt naar dieren met zware achterhand. Goed voor de vleesproductie doch niet zo gunstig voor het lammeren.

Niet zo voor Hampshire Down. De Engelse rasstandaard eist geen overdreven achterhand zodat de meeste dieren probleemloos lammeren. Niet zelden vindt de fokker de net zonder hulp geboren lammetjes in de stal.

Voor de professionele fokker heeft Hampshire Down eveneens veel te bieden. De geboorte van de lammeren start rond begin december. De lammeren van dit ras groeien zeer snel, tot 500 gr per dag. Dit betekent dat de lammeren slachtrijp zijn rond Pasen, net op het ogenblik dat de beste prijzen voor lamsvlees worden betaald. Het sneller groeien en het betere afzettijdstip maken het verschil in opbrengst. Ook de lammeren van kruisingen met Hampshire Down rammen en ooien van andere rassen groeien sneller en zijn vroeger slachtrijp.

Alle hierboven aangehaalde aspecten en nog veel meer over fokken, vindt u in deze publicatie.

Na het lezen bent ook u ongetwijfeld gestoken door de Hampshire Down-microbe. Aarzel niet ons te contacteren als u vragen hebt of wil starten met deze mooie dieren.

 

rammentestcut.jpg (17932 bytes)